Bij NRG als team groeien door inzicht in drijfveren en samenwerking

Vraagstuk

Het managementteam van de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten werkt in een complexe, innovatieve omgeving waar zelfstandigheid, resultaatgerichtheid en analytisch vermogen essentieel zijn. Binnen het team is veel denkkracht, actiegerichtheid en strategisch inzicht aanwezig. De wens was om in een veilige setting meer inzicht te krijgen in elkaars voorkeursgedrag en teamdynamiek. Hoe versterken we onderlinge samenwerking door beter te begrijpen waar onze drijfveren liggen?

Onze aanpak

In een interactieve teamsessie werkten we met Profile Dynamics. De sessie startte met een korte opfrissing van de theorie achter het drijfverenmodel. Vervolgens doken we dieper in de individuele profielen: wat zijn ieders natuurlijke drijfveren, kwaliteiten en voorkeuren in samenwerking?

Daarna keken we naar de teamdynamiek als geheel: hoe vullen de verschillende gedragsvoorkeuren elkaar aan? Waar ontstaan mogelijke wrijvingen in communicatie of besluitvorming? En hoe kunnen we die diversiteit benutten als kracht? Aan de hand van praktijkvoorbeelden en reflectiemomenten ontstond er meer begrip voor elkaar en de onderlinge interactie.

Wat leverde het op?

De sessie gaf het team waardevolle inzichten in elkaars denk- en werkwijzen. Er werd herkenning uitgesproken over de aanwezige kwaliteiten in het team, zoals conceptueel denken, actiegerichtheid, ondernemerschap en het vermogen om strategisch vooruit te kijken. De kracht van de groep werd zichtbaar – net als een aantal potentiële ontwikkelpunten.

Het team leerde hoe voorkeursgedrag door anderen soms anders wordt geïnterpreteerd, en hoe je in communicatie bewuster kunt afstemmen. Door inzicht in drijfveren ontstond ruimte voor verdieping in de samenwerking, met oog voor ieders unieke bijdrage.

“Door inzicht in drijfveren ontstaat ruimte om als team echt samen te werken.”