Wat je kunt leren van de collega’s of mensen waar je een hekel aan hebt


Iedereen heeft wel eens te maken met collega’s die irriteren of waar we simpelweg niet mee kunnen opschieten. Vaak zien we deze relaties als hinderlijk en kosten ze ons veel energie. Maar wat als we deze relaties juist zien als kansen voor persoonlijke groei? In deze blog ontdek je hoe je met behulp van het kernkwadrantenmodel van Ofman en inzichten over je allergieën, waardevolle lessen kunt halen uit uitdagende werkrelaties.
De kracht van allergieën
Wanneer we praten over “Allergieën” in de context van relaties, bedoelen we niet letterlijk fysieke reacties, maar sterke emotionele irritaties. Volgens Ofman wijzen deze irritaties op eigenschappen in onszelf die we moeilijk vinden om te erkennen of accepteren. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor egoïsme, dan kan dit iets zeggen over jouw moeite om grenzen te stellen en jouw wens om voor iedereen klaar te staan. Frustraties zijn dus signalen die ons iets leren over ons eigen gedrag.
Het kernkwadrantenmodel van Ofman helpt je dit te begrijpen. Het bestaat uit vier kwadranten die met sterk elkaar samenhangen:
- Kwaliteit: Dit is een positieve eigenschap van jezelf, bijvoorbeeld behulpzaamheid. Het is iets dat je makkelijk afgaat en waar anderen je vaak om waarderen.
- Valkuil: Dit is het ‘te veel’ van deze kwaliteit, bijvoorbeeld als behulpzaamheid omslaat in bemoeizucht.
- Uitdaging: Dit is een ontwikkelpunt dat samenhangt met de benoemde valkuil, bijvoorbeeld grenzen stellen.
- Allergie: Dit zijn eigenschappen van anderen die je afstoten, vaak omdat ze het tegenovergestelde zijn van jouw kwaliteit, zoals egoïsme.
Kortom: Als het egoïsme van een collega’s je irriteert, stel jezelf dan de vraag: “Wat zegt dit over mijn eigen gedrag?” Wat kan ik leren van deze collega? Misschien moet je bijvoorbeeld leren om beter op te komen voor jezelf- iets wat deze collega hoogstwaarschijnlijk goed kan. En wat kan deze collega van jouw leren?
De uitdaging van grenzen stellen
Grenzen stellen is cruciaal voor gezonde werkrelaties. Zonder grenzen kun je jezelf verliezen in frustratie. Stel: een collega schuift voortdurend zijn werk op jou af. In plaats van te klagen, kun je dit moment gebruiken om je eigen grenzen te verkennen en assertiever te worden.
Praktische tips:
- Wees duidelijk: Communiceer wat je wel en niet accepteert.
- Blijf assertief: Spreek je uit, respectvol maar stevig.
- Reflecteer regelmatig: Wat zeggen je irritaties over jou?
- Zoek oplossingen: Werk samen aan betere samenwerking.
Wat uitdagende collega’s je leren
Door open te staan voor de lessen van lastige collega’s, kun je groeien op meerdere vlakken:
Flexibiliteit: Pas je aan aan verschillende werkstijlen.
Zelfreflectie: Leer meer over je eigen reacties en gedrag.
Empathie: Begrijp beter wat anderen drijft en waar diens kwaliteiten liggen.
Communicatie: Verbeter je conflictoplossing en assertiviteit.
De weg naar groei
Persoonlijke ontwikkeling vraagt tijd en een open mindset. Wanneer je je allergieën erkent en ziet wat je van anderen kunt leren, inspireer je anderen hetzelfde te doen. Elk conflict of irritatie bevat een waardevolle les – mits je ervoor openstaat.
Conclusie
De mensen waar je een hekel aan hebt, kunnen onverwachte leermeesters zijn. Door het kernkwadrantenmodel van Ofman en inzichten over allergieën en grenzen te gebruiken, kun je niet alleen effectiever samenwerken, maar ook jezelf ontwikkelen. Dus de volgende keer dat je je ergert, stel jezelf de vraag: “Wat kan ik hiervan leren?” Het antwoord kan verrassend waardevol zijn.

Meer info over kernkwadranten?
Neem contact op met Monique